Van Ruilen komt Huilen

Wie zijn de jongeren die naar Antwerp Fashion Exchange komen?

Komen ze voor de donuts? Komen ze om een nieuwe outfit te scoren? Of omdat ze duurzamer willen consumeren oftewel consuminderen; een signaal naar de snelle lineaire mode-industrie.

Bovenstaande opties zijn eigenlijk allemaal goed. Toch ben ik benieuwd naar de jongeren die naar het event komen en wat hun kijk is op (duurzame) mode.

Hanan El Bastani - 27 - grafisch ontwerper

foto door Photographerbarcelona

foto door Photographerbarcelona

Wat is de toekomst van mode volgens jou?

Ik hoop dat er op een bepaald moment in de modewereld een keerpunt komt waarbij er minder geproduceerd zal worden, maar ik vrees dat dat een utopie is. Mensen zien er graag goed en laten zich vaak sturen door modetrends om te bepalen wat mooi is en wat niet. Fast fashion zorgt ervoor dat mode voor iedereen toegankelijk en betaalbaar is, maar dat gaat vaak ten koste van het milieu en het welzijn. We zien wel dat er tegenwoordig heel veel initiatieven zijn om mensen bewust te maken van het milieu. Ik hoop dat dit in de toekomst enkel zal stijgen.

Wat is je kijk op duurzame mode?

Duurzame mode is voor mij stilstaan en denken: “heb ik dit stuk écht nodig?” Vaak is het antwoord “neen”. Mode heeft voor mij niets te maken met trends, maar met stijl. Iedereen kan een vette outfit vinden in een tweedehandswinkel, je moet het alleen maar willen. Ik heb persoonlijk geen probleem met het feit dat die kleren al door iemand gedragen zijn. Des te beter, sharing is caring.

Is kledingruilen iets voor jou?

Kledingruil is absoluut iets voor mij. In het verleden nam ik al deel aan evenementen zoals Swapping, waar elke deelnemer zijn miskoopjes kon omruilen voor de miskoopjes van iemand anders. Ik duik ook heel vaak in de enorme kledingkast van mijn zus, Farah. Waarom zou ik een kleedje kopen dat ik maar één keer kan dragen als ik het bij haar kan uitlenen? Op mijn beurt kan iedereen altijd bij mij aankloppen om een kledingstuk te lenen. Ik vind het zelf altijd fijn als ik iemand met een kledingstuk gelukkig kan maken. Daar draait het uiteindelijk toch om in het leven: zelf gelukkig zijn met de keuzes die je maakt en anderen rondom jou gelukkig maken.  

Siard van den Bosch - 24 - student

54800262_2231738387086562_6321325496088920064_n.jpg

Wat betekent duurzaamheid voor jou?

Een levensstijl die ik tot m’n 90ste kan volhouden! Ik stel mezelf zo vaak mogelijk de vraag: “Zou de persoon die ik over 10 of 20 jaar ben, blij zijn met de keuzes die ik vandaag maak?” (voornamelijk met eten/drinken)

Wat is de toekomst van mode volgens jou?

Ik heb geen modegevoel, enkel een gevoel van wat ik mooi vind. Maar misschien is dat juist mode? Een uitdrukking van je levensstijl en gevoelens.

 Wat is je kijk op duurzame mode?

Als iedereen meer zichzelf begint te zijn, dan pas wordt mode duurzaam. Anders blijft de mode-industrie ons vertellen wie we moeten zijn; en dat verandert vaker dan het Belgische weer.

 Kledingruilen iets voor jou?

Ja! Ik ben altijd opzoek naar leuke kleding waarvan ik weet dat niet iedereen het draagt.

 Wat lijkt je er leuk aan of juist moeilijk?

Mijn vooroordeel is dat er enkel afgedankte kleren worden ingeleverd die niemand wilt.

Bogenna Ivana - 26 - Designer

54730068_1232458743595255_8196187868796813312_n.jpg

Wat betekent duurzaamheid voor jou?

Een item dat lang bruikbaar blijft is duurzaam voor mij. Bewust omgaan met je omgeving en de dingen die je koopt. Het kopen van een tijdloos ontwerp van hoge kwaliteit dat lang mee gaat, thriftshoppen en ruil je kleren!

Wat is je kijk op duurzame mode?
Mijn kleding kast op dit moment is een combinatie van tweedehands kleding en ja er hangen zeker nog een aantal items die niet duurzaam zijn. Honderd procent duurzaam is niet haalbaar, maar elke kleine verbetering is winst. Ik draag kleding zo lang mogelijk en wanneer een rits kapot is laat ik dit repareren. Investeer in een minimale garderobe en ga creatief om met combinaties. Koop niet te veel kleding! Ben eerlijk tegen jezelf, je wilt het, but you don’t always need it.

Nathalie Dembinski - 23 - student

54520867_1700704630228796_2827842236174041088_n.jpg

Wat is de toekomst van mode volgens jou?

De toekomst van mode voorspellen is best moeilijk voor iemand die niet eens weet wat ze de volgende dag zal dragen. Wat ik wel weet (of denk te weten) is dat we ons niet meer kunnen veroorloven om verder te gaan met deze fast fashion lifestyle die we collectief lijken te hanteren. Dit is natuurlijk mijn ‘innerlijke moraalridder’ aan het woord. Ik probeer zelf mijn kleerkast te vullen met zo veel mogelijk vintage (flexen met stuks die niemand anders heeft), maar zelf bestel ik dan wel maandelijks kledij op Asos. Ik voel nu wel de nood om argumenten boven te halen zoals: ‘Maar mijn maat is bijna niet te vinden op andere -meer milieubewuste- sites’ of ‘Ik heb het budget niet voor eco friendly kledij’. Je kleden met oog op het milieu is niet super gemakkelijk voor iemand zoals mij, maar dan stel ik me wel snel de vraag “moet milieu bewust leven SUPER EASY zijn?”. Sommige dingen zijn het nu eenmaal waard om meer moeite voor te doen!

Kledingruilen iets voor jou?

Een concept zoals kleding ruilen vind ik super nice! Maar als er geen enkele andere curvy meid komt opdagen.. dan heb ik wel een probleem


Nathan De Laet - 19 - student

54731324_445012619579249_2845474081946468352_n.jpg

Wat is je kijk op duurzame mode?

Zeer positief! Veel duurzame merken verkopen kleding die ik graag draag en je doet iets goed voor het milieu. Ik ga ook heel vaak naar 2 de hands winkels en vindt meestal wel toffe stukken. Ik heb ook voor het laast gezien dat het merk "‘Marine Serre’ in hun productie tweedehands kleding verwerkt, wat echt top is. Soms mogen ze wel meer gevarieerde kleding in de rekken steken. Want het is veel mainstream tegenwoordig.

Wat is de toekomst van mode volgens jou?
Ik hoop dat er veel merken kleding gaat produceren die je kunt recyclen of toch al een milieuvriendelijkere productie ondergaan. Maar het moet wel stijlvol blijven. Misschien komen er ook gewoon winkels waar je kleding kunt inruilen voor een ander kleding stuk. Maar je kunt eigenlijk nooit echt voorspelen hoe de mode gaat veranderen. Het leeft zijn eigen leven vind ik. Iedereen heeft zijn eigen stijl zijn eigen “mode”.

Kledingruilen iets voor jou?

Ja dat is zeker wel iets voor mij, het is zeker en vast een tof concept. Want dan kun je andere mensen blij maken met een kleding stukken dat ze graag willen en jij kunt dan gewoon een ander kledingstuk nemen zonder eigenlijk geld uit te geven.


See you at Antwerp Fashion Exchange 31th of March!

Nina Maat