Kerosinevrije vakantie

Door Nina Maat

Vliegen is slecht, dat weten we nu allemaal al. Tot overheden eindelijk beslissen om taksen te heffen op kerosine en dus niet op vliegtickets zijn er hier een paar bestemmingen waarvoor je de vlieger lekker op de grond kan laten staan. Vliegen is ook meer voor vogels, niet waar?

Texel

Texel

Texel

Toch nog moeite met het idee dat je nu niet “ver” kan gaan, doe een keer gek en TREAT YO SELF kies voor een luxe (liefst eco) boetiek hotel en laat je verwonderen door de lokale pracht van Europa. 

Texel

Texel

Texel

Je hoeft namelijk niet perse naar het noorden te vliegen of “si, donde, tequila, holaa” te brabbelen in Zuid-Amerika om mooie dieren te spotten. De waddeneilanden hebben ook dikke zeehonden die lekker aan het zonnenkloppen zijn. Het bekendste waddeneiland Texel bijvoorbeeld. Je raakt er alleen met de pond en zodra je nog maar een teen op die boot zet overvallen de vakantie vibes je al. Meeuwen die met je meevliegen om een goede overtocht te garanderen zodat je aan wal helemaal in de sfeer zit om schapen te tellen. Laat je niet afschrikken door de  drukte op de boot. Eens je aan wal bent merk je dat er meer schapen als mensen zijn. Op texel bevinden zich er trouwens meer verschillende soorten vogels op het hele eiland dan in heel Nederland. Op Texel bevinden er zich 388 vogelsoorten terwijl het aantal verschillende in Nederland een totaal van 512 kent. Issa funfact! Heeft luxe bij jou een andere invulling? Laat je dan verwennen door een wolpakking in een van de kuuroorden die Texel rijk is. 


Dilsen-Stokkem

Dilsen-Stokkem, overnachten op een vlot

Nog dichterbij dan Texel maar even mooi is het plaatjes Dilsen-Stokkem. Een super toffe ervaring, je kunt hier namelijk op het water slapen. De enige die je tijdens deze overnachting kan komen storen zijn bevers die aan je tenen komen knabbelen. Slechte kampeerder als ik ben, was ik heel veel vergeten en moest ik telkens terug naar het vaste land met de kano die bij het vlot hoort om spullen te gaan halen. Met als resultaat dat ik in het donker om 12uur een laatste keer naar mijn slaapplekje mocht peddelen. De bevers die daar ook rond zwemmen zijn niet bang om te laten weten op wiens territorium je bent, dit doen ze door met hun staarten op het water te slaan. Ik ben ook niet bang om te laten weten dat ik bang ben, na iets te hard geschreeuwd te hebben voor een dierenvriend kwamen ze me ‘s nachts dus niet bezoeken. Jammer, als ik eerder wist dat er bevers waren had ik niet geschreeuwd zodat ze me ‘s nachts wel kwamen bezoeken. Wilde paarden, koeien en zwanen zijn er naast het schattige dorpje ook te bewonderen! De tip die ik van de lokale bevolking meekreeg is om in het goede seizoen te boeken want op bepaalde momenten in de zomer durven de kikkers in het water je de hele nacht wakker te houden.


 

The Nutchell - Maaseik

Nutchell

Nutchell

Wie zegt er nu nee tegen glamping? Wakker worden in het bos, tijd om het Warrendal te ontdekken!


Lille

Ik ben nog nooit in Lille geweest maar jullie lezers hebben deze plek het meeste getipt. Net een teen buiten België kan je zo toch zeggen dat je in het buitenland bent geweest. Toffe musea check, get that joie the vivre on want Lille is een stad die je zelf moet ontdekken! Het MUba staat in ieder geval al op mijn lijstje.

MUba Eugène Leroy

MUba Eugène Leroy

Het zeetje

Misschien ben ik de enige die het liedje nog leuk vindt, Zoutelande is het raampje van je auto opendraaien en denken dat je kunt zingen. Zeker als je de Belgische kust eventjes beu bent gezien is naar het noorden trekken een goed idee. Zoute frietjes, duinen en zee, meer moet het toch niet zijn? Zeeland heeft hele mooie kusten en moest je eens gek willen doen, vertrek je gewoon met je fiets. 

Op een schoon strand zijn mensen gelukkiger! Westkapelle

Op een schoon strand zijn mensen gelukkiger! Westkapelle

De Kalmthoutse Heide

De Kalmthoutse Heide

De Kalmthoutse Heide

Een van de mooiste ongerepte natuurgebieden van Vlaanderen, de Kalmthoutse Heide. Niet ver van Antwerpen heb je de kans om een frisse neus te halen. Leef je uit op de verschillende paden die het natuurgebied rijk is. Klaar met wandelen? Aan de uitgang van het natuurgebied ligt het eco-hotel Hotel Jerom. Mooi design, lekker ontbijt en natuurlijke verzorgingsproducten. Wat wil je nog meer? Een picknick voor tijdens je wandeling kan je ook bestellen! Getriggerd door de rijkdom van de natuur? Het Arboretum huist de mooiste collectie aan planten en bomen! Klaar voor een drankje? Get wild in de bosbar.

Interrailen

Misschien ken je interrail al, misschien ook niet. Deze pas om één of meerdere landen binnen een bepaalde tijdspanne te doen geeft de vrijheid en luxe om niet 1000 jaar op voorhand op de luchthaven te zijn, kei krap naast een vreemde te zitten, en natuurlijk om niet zo’n grote uitstoot te hebben. De trein geeft je tijd om landschappen te zien veranderen, boeken te lezen of met medereizigers een praatje te slaan. Leestip, Agatha Christie “Murder On The Orient express”. Op mijn bucketlist staan Engeland, Schotland en Ierland. Cheerio mate. 

Hoe reizen met de trein standaard zou moeten zijn

Hoe reizen met de trein standaard zou moeten zijn

Nina Maat