Antwerp Circular?

Antwerp Circular is een initiatief dat gestart is vanuit een fascinatie voor onze aarde. Vanuit deze fascinatie en liefde wilt Antwerp Circular via diverse projecten laten zien hoe we meer zorg kunnen dragen voor de aarde. Door natuurlijke systemen na te bootsen zetten we al een stap in de goede richting, dit door aspecten van de circulaire economie toe te passen. Zelfs al ben je niet zo verliefd op de aarde, willen we je toch kennis laten maken met circulaire economie en wat er op gebied van duurzaamheid allemaal al speelt. Geloof ons, het zal niet saai zijn!

About

Wie is die gek die in haar vrije tijd deze taferelen organiseert? Ik ben Nina en ik lig jammer genoeg net iets te veel wakker van wat er zich op aarde allemaal afspeelt. Klimaatverandering, dieren met uitsterven bedreigd, ecosystemen in gevaar. Allemaal een ver-van-mijn bed-show maar toch voelt het zo dichtbij. Omdat ik graag mijn steentje bij wil dragen en geloof dat de maatschappij bepaalde zaken toch dringend moet veranderen heb ik Antwerp Circular opgericht. Ik geloof erin dat door af te kijken van de natuur we toch een paar dingen in onze maatschappij kunnen verbeteren, circulaire economie is een van die toepassingen.

2E126D3D-F363-4B7D-B4E7-B6D96F13F4EB.JPG
Hilma_af_Klint_Svanen.jpg

Circulaire Economie

Circulaire economie? ‘‘Ja, dat is economie in een cirkel, dus recyclen enzo.’’ Bijna juist! Deze circulaire economie is het best uit te leggen aan de hand van het lineaire economisch model waar we nu in meedraaien, het take-make-waste model. In onze consumptiemaatschappij maken en verbruiken we maar waar komen de materialen vandaan en waar gaan ze naartoe nadat wij ze beu zijn? De economie moet groeien en het BBP is het beste model om dit te meten, toch? De circulaire economie daarentegen kiest ervoor duurzame materialen slimmer in te zetten zodat ze zo lang mogelijk in de kringloop kunnen blijven. Van ontginning, transport, verkoop, gebruik en einde van het leven wordt er gekeken hoe er met meer respect voor mens en natuur kan worden omgegaan. Het bestuderen en laten inspireren door de natuur kan voor dynamische balans zorgen in plaats van de lineaire groei en zijn vaak negatieve gevolgen. Klinkt hippie? Ja, omdat we van jongs af aan vertrouwd zijn met klassiek economisch model. Dat betekent niet dat circulaire economie niet bestaat, van bier op basis van oud brood, tassen op basis van ananasleer, papierwaren van restpapier,… Een circulaire economie met oog op ecologie daar gelooft Antwerp Circular in. Burger, politiek, zelfstandige, sportclub of multinational iedereen kan meedoen. Tijd voor een shift!

In de Media

Schermafbeelding 2018-10-25 om 14.23.29.png

ELLE

Dankjewel voor het toffe artikel ELLE

Schermafbeelding 2018-10-25 om 14.24.52.png

Knack

Ons event ‘Antwerp Fashion Exchange’ wist ook de aandacht van Knack te trekken.

Schermafbeelding 2018-10-25 om 14.28.44.png

Gazet van Antwerpen