Duurzame voornemens 2019

Goede voornemens zijn er voor 31 december, 1 januari en als je geluk hebt 2 januari. Gelukkig is het niet zo erg als je je dieet, sportschema of inner peace/self care niet lang volhoudt. Wat daarentegen meer dan een goed voornemen, oftewel een levensstijl zou moeten zijn, is duurzamere keuzes maken. Ik schrijf opzettelijk duurzamere en niet duurzaam omdat het vol te houden moet zijn en doenbaar voor iedereen. Blijvend de perfecte keuzes maken tussen vlees en vis, vliegtuig en auto, kernenergie en zonnepanelen,.. kunnen nooit altijd en door iedereen perfect gehaald worden en dat is niet erg. Doen wat je kunt doen, dat is erg goed! 

clip_image001.jpg


Waarom duurzaam leven? De verassing is er grotendeels af maar klimaatverandering en biodiversiteitsverlies staan ondertussen wel al even voor de deur. Opzich is de planeet wat Beyoncé zou noemen een “Independent Woman”. Ze is nu namelijk koorts aan het creëren omdat wij met z’n allen -ja iedereen, zelfs degene die korter douchen- op veel te grote voet leven. Onze ecologische voetafdruk is zo groot dat we meerdere aardbollen nodig hebben om aan onze behoeftes te voldoen. Dus tenzij je rijk genoeg bent om op Elon Musk zijn schoot mee een nieuwe planeet te gaan bezetten, is het toffe alternatief dat iedereen zijn steentje bijdraagt. Niet alleen vanuit belang van onze eigen toekomst hier op aarde maar ook vanuit respect naar de aarde toe, logisch toch? De koorts die de aarde creëert gaan wij namelijk zelf effectief ervaren in de vorm van droogtes, stormen, watertekorten en andere niet zo toffe scenario’s die zeker wel binnen de perken te houden zijn als we nu handelen. 

45716273_2324423497619896_6569110053545050112_n-2.jpg

Veel zaken die ik hieronder zal opnoemen zullen voor velen de gewoonte zijn maar voor velen ook niet. Ik heb lang getwijfeld om dit artikel al dan wel of niet te schrijven aangezien duurzaam leven voor de hand liggend is en iedereen wel weet wat de beste keuzes zijn. En daar schuilt de grote misconceptie. Er schuilt toch nog veel onwetendheid en routinegedrag (waar ik zelf ook schuldig aan ben) in ons leven. Als je je dus afvraagt of het wel zin heeft om een rietje op café te weigeren. Het rietje zal waarschijnlijk niet in de oceaan eindigen maar netjes in de vuilnisbak. Of en hoe het rietje gerecycled wordt is een andere discussie, grote kans dat het rietje verbrand wordt of op de vuilnisbelt eindigt (wat dus ook niet goed is). Waar jij persoonlijk wel effect op hebt zijn degenen die mee op café zitten. Niet alleen zullen je vrienden hopelijk een discussie starten over dat rietje en er zo over nadenken, de ober zal het aan de baas meegeven dat er mensen rietjes weigeren. Zodat ze na een tijd geen rietjes meer aanbieden, zodat de rietjesfabrikant eens over zijn hoofd strijkt zodat later de overheden eens over hun hoofd strijken. Er is al een ban op een aantal plastics maar er is nog een lange weg te gaan voor veel andere wegwerpproducten. Zeker als je weet dat bedrijven zoals Coca-Cola, Danone en Nestlé … maar al te graag lobbyisten betalen zodat ze zelf verder kunnen doen met hun vervuilende praktijken. 

3953f6735725179560f32f0910bcae61.jpg

 Ga naar de milieuraad van je gemeente. Wanneer die van jou plaats vindt zou je moeten terugvinden online op milieuraad.be of in de nieuwbrief van je gemeente. Laat van je horen, wie weet heb jij wel een ingenieus idee om de gemeente te verduurzamen of leer gewoon bij! 

825017e306853a5a479c09bca62c6549.jpg

Heeft het wel zin om zelf afval van de straat op te rapen? Effectiever zou zijn als iedereen zijn afval deponeert waar het hoort maar aangezien dat nog niet gebeurd is het een goede reminder voor omstanders als er vreemde tijdens het wandelen/joggen uit zichzelf iets opraapt en het steekt waar het hoort: de vuilnisbak!  Wil je in plaats van een plas spoor toch je territorium afbakenen? Mooimakers heeft een kaart ontworpen waar jij kan opzetten waar je het schoon houdt!

Claim kaart van Mooimakers

Claim kaart van Mooimakers

Organiseer een straatverkoop, word lid van deel- en geefgroepen op facebook. De effecten van de consumptiemaatschappij waarin we nu leven wordt al maar duidelijker. Door aan zo’n initiatieven mee te doen bied jij op een kleine manier al weerstand en leer je je omgeving kennen. 

deelt.png


Schuif gezellig met de familie aan tafel en bespreek bij welke energieleverancier jullie zitten. Naast “the future is female” is de toekomst ook hernieuwbare energie! Eerst overlopen hoe goed je woning is geïsoleerd en hoeveel energie je verbruikt is een eerste stap. Google of je je kan aansluiten bij een groepsaankoop zodat het ook nog eens voordeliger is. Samengaanwegroener is een initiatief van de Stad Antwerpen om een groepsaankoop groene stroom en gas te doen. Een aanrader is de website van Greenpeace waar je niet alle energieleveranciers kan vergelijken. Het wordt duidelijk hoe de leveranciers hun stroom verkrijgen zodat je zelf kan kiezen waar je je bij aansluit. 

4ac01e352ba65ca7ca40c927bda18760.jpg

Hoe leuk het deuntje van Bol.com ook is, hoe handig de snelle service van Zalando ook is. Probeer online shoppen te vermijden. Niet alleen heb je een grote impact door een pakketje te laten leveren. De kans dat je het terug stuurt omdat het toch niet voldoet aan je verwachtingen is reëel en brengt ook de nodige milieu-impact mee van terugsturen, tot verpakkingen tot vernieteging (want dat is vaak wat er met producten gebeurt wanneer ze terug gestuurd worden). Erger je gewoon lekker aan echt winkelpersoneel, producten zien en voelen, proefertjes en toffe veel te harde beats op de achtergrond. 

98d4aa9c5abe7998aa695eb9e85d4bfa.jpg

De minst intensieve van allemaal is het aanschaffen van kwaliteitsvolle producten met zo min mogelijk verpakking. Deodorant zonder plastic omhulsel bijvoorbeeld. Shampoo die niet in een fles zit lijkt onhandig maar werkt effectief! Ook betaal je voor de werkende bestanddelen en niet voor een groot deel veredeld water. Ook tandenborstels en tandpasta moeten er aan geloven. Je volgende tandenborstel zal van bamboe zijn en tandpasta kan vervangen worden door handige tablets! Oorstokjes van plastic zijn uiteraard taboe, opteer voor bamboe stokjes. Deze producten zijn allemaal veel beter dan hun standaard variant maar wel wat moeilijker te vinden (in speciaalzaken, biowinkel, conceptstores of online). Als je een van deze producten online wilt aanschaffen zie dan dat je een groepsaankoop oorstokjes doet of dat je ineens een aantal producten koopt die je echt nodig hebt. Het zou te gek voor woorden zijn dat je online alleen een doosje oorstokjes besteld. 

Dat de kledingindustrie vervuilend is heb je vast al eens voorbij zien komen. Het dubbel gevoel dat je krijgt door bijvoorbeeld bij H&M en Zara te shoppen kan veranderen. Met de mode mee gaan is leuk om te laten zien wie je bent. Maar kan je dat ook niet laten zien door te investeren in kwaliteit (ja dat is dus minder outfits maar wel een betere eigen stijl). Als investeren je afschrikt, zie het als jezelf verwennen? Kies hierbij voor gerecyclede of nog beter nog natuurlijke materialen. Waaro? Materialen van kunststof geven bijvoorbeeld microplastics af die in de zee belanden. Econyl, tencel, katoen zijn niet alleen lief voor het klimaat maar ook voor je huid! Zo is Econyl een vorm van nylon maar gemaakt uit afval materiaal zoals visnetten, tapijten en oude kleding. Tencel aka Lyocell daar en tegen is volledig natuurlijk aangezien deze stof wordt gewonnen uit houtpulp en ja dit houd komt uit duurzaam beheerde bossen. Door de samenstelling van Tencel is deze stof dan ook biologisch afbreekbaar.

 

Koningin der activisme in de modewereld

Koningin der activisme in de modewereld

Niet de meest populaire maar toch wel eentje met een grote impact. De manier waarop we op vakantie gaan. Ja, we hebben allemaal onze get-away nodig, zeker in tijden dat de maatschappij sneller gaat dan de wifi-verbinding. Maar een vliegtuig pakken is echt heel vervuilend. Het feit dat kerosine niet wordt belast (in tegenstelling tot de trein), verklaart de goedkope tickets. Ik zeg niet dat je je vleugels niet meer mag spreiden, want meezingen met Netsky “Flying over cities down to Rio” is super tof! Maar als je vliegt, zie dan dat het het waard is. Lees: niet voor 3 dagen op citytrip naar een Europese bestemming. No, no, no, ga dan minstens een paar weken naar een verre bestemming waar je doet wat je moet doen op vakantie: rustig, a l’aise, oui oui oui. Aangezien we allemaal op een welvaartsniveau zitten dat we zelfs meerdere keren op vakantie kunnen gaan, is het misschien een beter idee om het niet te ver te zoeken zodat we op Instagram foto’s van palmbomen kunnen tonen. Wat is er mis met Frankrijk? Het Zwarte Woud in Duitsland eens verkennen?Fuck walvissen en ga lekker zeehouden spotten aan de Waddenzee in Nederland. Kies voor de trein of fiets en besef dat dat ookal een deel is van je vakantie en geniet ervan!


49435395_400718787402398_8261849195674075136_n.jpg


Voor je verdrietig wordt bij de gedachte aan tofu. Houd je kin omhoog! Ten eerste is tofu vermengd in gerechten niet zo erg. Dit recept voor vegan worstenbroodjes van Elisabeth van Lierop is delicious! En ten tweede er zijn nog zoveel andere vegetarische en vegan opties in de plaats van tofu. Houd het om te beginnen simpel. Tegen een pizza margarita zeg je toch ook geen nee? Voor degene die het naar a whole-other-level willen nemen is plantaardig (en ik zeg bewust plantaardig omdat veganistisch een bijklank heeft die soms tenen kan doen krullen) eten the way to go. Funfact, pringles zijn bijvoorbeeld al vegan. Maak er een uitdaging van om vegan snack te vinden, je zal verbaasd zijn hoeveel producten al dan niet vegan zijn. Twijfel je, er zijn voldoende apps zoals “Is it vegan?” die je mee de weg wijzen!

vegan.png


Waar je tijdens het boodschappen doen ook rekening mee kan houden is seizoensgebonden en lokaal te kopen. Groenten en fruit dat van warme afkomstig is, legt vaak een lange en vervuilende afstand af per vliegtuig, boot of vrachtwagen. Daartegenover bewaart men groenten en fruit van bij ons vaak een lange tijd in koelingen voor als het seizoen voorbij is, hierbij kan je dus ook (milieukosten) aanrekenen. Wat er op je bord ligt heeft dus het minste impact als het uit de buurt is en mee met het seizoen. Je maakt er de boer ook nog eens mee blij. Als argument gebruikt men dat dit veel duurder is, het tegenargument is dat dit de echte prijs van echt voedsel is. Voor de volledige seizoenskalender kijk je best eens op Velt.

 

De volledige seizoenskalender is terug te vinden op gezondheid.be of Velt.nu

De volledige seizoenskalender is terug te vinden op gezondheid.be of Velt.nu

We weten ondertussen allemaal dat plastic taboe is en dat we herbruikbare zakjes moeten meenemen naar de winkel. Schaf er dus een groot aantal aan en verstop ze in je auto, je tas, je fietszak zodat je niet alleen liefkozend naar je katoenen zakje kan kijken als je hem terug vindt maar ook effectief kan gebruiken! De trend van die hippe zakjes is nu eens een trend waar je wel in mee mag gaan!

df02ce0d2c0324c16e726428bbb2340e.jpg

En als je een kaarsje wilt branden voor de aarde, kies voor een variant op basis van natuurlijke materialen zoals bijenwas (sorry vegans) of soja. Gewone kaarsen zijn gemaakt van paraffine, wat een aardolieproduct is. En aangezien aardolie nu juist een van de grote oorzaken is, zou een kaarsje voor de aarde branden bijna hetzelfde zijn als “fucking for virginity”, toch?

kaaars.png

En denk er aan, het is niet alleen op 1 januari dat je je aan je voornemens kan zetten!

Door Nina Maat

Nina Maat