Zero-waste?

Zero-waste

 

Eerlijk is eerlijk, ik promoot met Antwerp Circulair duurzaamheid maar ook ik vraag me soms af of we niet te snel met woorden als ‘zero-waste’ en ‘duurzaam’ rondsmijten. Waarom deze ietsje bittere toon? Omdat mensen die proberen duurzaam te leven, weten dat het soms moeilijker een duurder kan zijn. Daarbij komt ook de innerlijke struggle met de vraag of je nu echt het verschil maakt met je metalen rietje. Maar om toch maar je best te doen hier een paar lifehacks voor als je geen bakfietsmama bent met tijd en geld. Want ookal heb je maar heel af en toe tijd om speciaal iets te gaan halen in de verpakkingsvrije winkel, je bent waarschijnlijk al goed bezig. Besef van de milieuproblematiek is één. Daarbij in het achterhoofd houden dat als je niet perfect verpakkingsloos of veganistisch of uitsluitend fietsend door het leven gaat, het je geen onmens maakt. Of misschien probeer ik mijn eigen geweten te sussen? 

http---cdn.artobserved.com-2015-01-Henri-Matisse-Palmette-1947-Mr.-and-Mrs.-Donald-B.-Marron-New-York.-%C2%A9-2015-Succession-H.-Matisse-Paris-Artists-Rights-Society-ARS-New-York.jpg

Ten eerste, altijd in je tas: beewrap, box, drinkenbus. Hoe vaak haal je wel niet een broodje of een croissant, je eigen zakje meenemen is dan het minste wat je kan doen. 

ddd286275a007cdb839fc1bbc3d341e8.jpg

Plan je eten voor de week. Ja dit lijkt misschien neurotisch maar het is de eerste stap om voedselverspilling tegen te gaan. België staat op de tweede plek als het aankomt op voedselverspilling. Een gemiddeld huishouden verspilt 52kg per jaar, dat is technisch gezien een kind in de vuilnisbak gooien. Ik wou mezelf zeggen maar zoveel weeg ik jammer genoeg niet meer. Daarbij is de planning van je voeding tenminste een ding waar je je leven wel op de rails hebt? HelloFresh is opzich een goed idee voor mensen die slecht zijn in plannen maar qua gebruik van verpakkingen niet optimaal. Supermarkten hebben nu steeds meer het zelfde concept maar het is mij opgevallen dat ze net wat minder plastic gebruiken, opteer daar dus voor. Een stapje beter is gewoon een zakje wokgroenten kopen, wok wok, rijst erbij en je hebt goed gegeten. En veganistisch dus dat is ook een win? Helemaal goed is als je natuurlijk producten koopt zonder verpakking, zakje vergeten? Trek je niets aan van de kassierster die haar ogen optrekt voor je 3 losse wortels.

Geen inspiratie voor toffe recepten? Check Ratatouille!

Geen inspiratie voor toffe recepten? Check Ratatouille!

Als je tijd hebt voor afhaal, heb je ook tijd om je eigen voedertrog mee te nemen. Ondertussen is men al bezig met het ontwerpen van herbruikbare bakjes en een beter afhaal systeem voor take-away restaurants maar tot die tijd brengen wij onze eigen doos mee en laten wij weten dat ze voort moeten doen in hun ontwikkelingen. Ik weet zelf eerlijk gezegd nog niet of ik de kartonnen pizzadoos ga bewaren om m’n volgende pizza terug mee op te halen, daar moet ik nog een oplossing voor vinden. 

46e06e5855ba67e5811db4a734661709.jpg

Kan je echt niet stoppen met online shoppen? Of is je postbode echt zo knap dat je graag pakketjes blijft ontvangen? Vraag je lievelingsmerk dan om hun producten in herbruikbare verpakkingen op te sturen, klein mailtje snel gefixt. Probeer ook gebruik te maken van de matentabel zodat je niet 3 maten besteld zodat er zeker eentje goed tussen zit omdat je de rest toch gratis mag terugsturen. Jij bent waarschijnlijk wel netjes maar veel mensen gaan niet goed om met de spullen waardoor ze niet meer verkocht kunnen worden. Ook vraagt het weer transport en nieuwe verpakkingen. Als je online shopt, vraag dan of iemand anders toevallig ook van plan was iets te kopen van die website zodat 2 pakketjes niet afzonderlijk de baan op moeten.

PhotoIhavemanyforms.png

Weet jij waar je spaargeld in wordt geïnvesteerd? Veel banken investeren nog in fossiele brandstoffen, en als dat niet de grootste ‘waste’ ooit is, dan weet ik het ook niet meer. Check bankwijzer.be om te zien hoe jouw bank het doet op gebied van klimaat, natuur, illegale wapenhandel,… Je kunt ze met een simpele klik laten weten dat je niet akkoord bent met hun beleid. Fairfin en MoveyourMoney zijn ook organisaties die rond deze problematiek werken en je informeren.


ba9a3f3222e8e4038dc55bcccbc49991.jpg

Niet alleen wat je weggooit is afval, hetgeen wat je niet gebruikt is even goed “waste”.  Eens goed ontspullen is het antwoord. Gooi de dingen die je niet meer gebruikt in een van je velen whatsapp groepen voor je ze sorteert en weggooit. Ik leg nadruk op het sorteren aangezien het niet zo makkelijk is als het lijkt om voor elk object de juiste eindbestemming te kiezen. Wat doe je bijvoorbeeld met die oude Iphone die (expres) het leven heeft gegeven? In de schuif laten liggen of casual weggooien of naar een sorteerpunt brengen? Maar nu daag ik je uit om het apart te houden in een zakje tot het zakje vol(ler) is. Niet omdat het zonde is om voor een iphone naar het containerpark of ophaalpunt te rijden met de auto. Maar zodat het telkens een door in je oog is dat het nog steeds in je huis aanwezig is en dat is goed want die Iphone is niet alleen symbool van onze snelle, flitsende maatschappij. Hij bevat ook veel waardevolle materialen, en de zin ga ik niet verder afmaken omdat het dan te melig wordt. De eindconclusie kan je hier dus zelf wel bij bedenken. 

49213016_406054310163622_392048093702389760_n.jpg

Een andere tip om je te ontdoen van mogelijke “waste”. Alle kleding die in je kast hangt, hang je met de kapstok krul eenzelfde kant op. Zodra je iets draagt, hang je het terug met de kapstok krul de andere kant op. Zodat je na een maand ziet welke kleding je niet meer draagt (kleding die nog op de kapstok zit waarvan de krul naar de andere kant wijst). Deze kan je dan ruilen, verkopen, recyclen, upcyclen enzovoorts en zo verder. 

75229456cba344c1807784da762f5af8.jpg

Een hele makkelijke en leuke: Doe een groepsaankoop met je vriendinnen in herbruikbare schoonmaakdoekjes van katoen want er 10 voor je zelf aankopen en per post laten verzenden is wat schrijnend. 

57ffcd196789c2137d4027a0a2857fb7.jpg

Out of inspiration? Loop een dagje mee met je oma, zij is waarschijnlijk the zero-waste queen! 

Greets Nina

Nina Maat